2021 - Az e-kereskedelem felkészült a változásokra?

2020. jún. 17.

2021-től az unión kívüli országokból érkező, kis értékű csomagok után is adófizetési kötelezettség keletkezik

2021 január 1-től megszűnik a kis értékű, azaz 22 EUR áruérték alatti küldemények adómentessége. A 2021. január 1-jén hatályba lépő jogszabály értelmében, ezentúl 0-150 EUR áruértékig vámmentesek, de adókötelesek lesznek a küldemények, így ezen dátum után a magánszemélyeknek nagyobb figyelmet kell fordítani a külföldi rendelésekre, hiszen a 27%-os általános forgalmi adót minden megrendelt árucikkre meg kell fizetniük.


Mit  jelent az árut megrendelő számára?


Fontos, hogy a külföldről történő rendelések során már ezzel is kalkuláljon a magánszemély, hogy a küldemény megérkezésekor ne érje meglepetés a megnövekedett költségeket illetően. Minden vásárlás előtt érdemes az érvényben lévő jogszabályokról tájékozódni. Az adófizetési kötelezettség jelentősen megnövelheti a megrendelt árucikk után fizetendő összeget, így érdemes mérlegelni, hogy még mindig megéri- e külföldről megrendelni az árut, hiszen a fizetendő összeg több ezer forinttal is változhat.


Mit jelent a csomagküldő/logisztikai cégek számára?


Az új szabályok azonban nem csak a magánszemélyeket érintik, hiszen ezen kis értékű küldeményekhez nagy mennyiségű vámkezelés fog kapcsolódni, mely jelentős plusz terhet jelent a vámtevékenységet végző cégeknek. A bevezetést követően kisebb csúszások várhatóak majd a küldemények kézbesítésében, hiszen a megnövekedett többletmunka miatt lassabb ügyintézés várható. A változásra felkészülni a szolgáltatóknak igen nehéz, hiszen nem lehet tudni, hogy a jogszabály hatályba lépése után hogyan változik meg az európai unión kívülről érkező áruk iránti kereslet és változik meg a vásárlási kedv a magánszemélyeknél.  

Egyelőre számos kérdésre várja a piac a válaszokat, pl.:


•    A jogszabály hatálybalépését követően csak a NAV Reptéri Igazgatóságán a jelenlegi évi 300 ezres vámesetszám mellett várhatóan 40 millió darab új vámeljárás is megjelenik majd. Hogy biztosítható a gyors és hatékony vámkezelés mind a NAV, mind a logisztikai cégek részére?

•    Magánszemélyeknek lesz-e lehetőségük vámkezelést indítványozni a megrendelt árukra?

Amennyiben többet szeretne megtudni a külföldi rendelés jelenlegi szabályairól alábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy mire is kell figyelni jelenleg a külföldi rendelések során.

 

Jó tanácsok külföldi rendeléshez

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.