Ideje elkezdeni felkészülni az Online Számla adatszolgáltatás jövőre alkalmazandó szabályaira

2019. aug. 26.

Nagyban megváltozik a módosító számlák kezelése a NAV által nemrégiben közzétett 2.0 adatséma szerint. Az üzenetküldések módjának átalakítása mellett új szabályok vonatkoznak majd a beküldött számlákkal kapcsolatos státuszlekérdezések gyakoriságára is.

Egy fejlesztői platformon (a GitHub-on) elérhetővé tett verzió szerint számos technikai változtatás várható az adatséma szerkezete és az adóhatósági rendszerkommunikáció tekintetében.

Az adatséma kapcsán a módosító számlák kezelése nagyban megváltozik, míg a kommunikáció tekintetében az üzenetküldések módjának átalakítása mellett szabályozásra kerül többek között a beküldött számlákra vonatkozó státuszlekérdezések gyakorisága is – mondta el Sík Richárd, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

Régens VATapp

A sémaváltoztatások mellett elérhetővé teszik a számlalekérdező operációt is, mely megoldást jelenthet a jogszabályi megfelelés biztosítására, többek között önszámlázás esetén. A végleges 2.0 interfész dokumentációt várhatóan augusztus folyamán publikálja a NAV.

Előreláthatólag augusztusban az is tisztázódik, hogy az ígért féléves felkészülési idő tükrében, mi lesz végül a végső határideje a változtatások kötelező bevezetésének, továbbá a korábbi hírekkel megegyezően valóban lecsökken-e nullára a jelentéstételi értékhatár. Emellett szintén sokan várják a bejövő számlainformáció valós idejű lekérdezhetőségének lehetőségét is – tette hozzá dr. Tancsa Zoltán, a Deloitte adóosztályának partnere.

Forrás: Adózóna

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.