Brexit - Felkészülés az átmeneti időszak végére

2020. szept. 28.

2021. január 1-jétől az Egyesült Királyság kilépése jelentős változásokat hoz majd a hatóságok, a vállalkozások és a polgárok életébe. Ezek a változások elkerülhetetlenek, és az érintettek részéről előzetes felkészülést igényelnek, még abban az esetben is, ha 2020 végéig az Európai Unió és az Egyesült Királyság a politikai nyilatkozatban elfogadott valamennyi területen rendkívül szoros és széles körű partnerséget alakít ki.

 BREXIT HATÁSSAL LESZ AZ ÖN VÁLLALATÁRA, AMENNYIBEN A VÁLLALAT…

…árukat értékesít vagy szolgáltatásokat nyújt az Egyesült Királyságban, vagy

…árukat vagy szolgáltatásokat vásárol az Egyesült Királyságból, vagy

…árukat szállít az Egyesült Királyságon keresztül, vagy

…preferenciális rendszerek keretében egyesült királysági anyagokat és árukat értékesít uniós partnerországok számára.

Ez többek között a következőket jelenti:

  • Önnek vám-árunyilatkozatot kell benyújtania bármely árunak az Egyesült Királyságba történő bevitele vagy az Egyesült Királyságból való kivitele, illetve áruinak az Egyesült Királyságon keresztül történő szállítása esetén.
  • Előfordulhat, hogy a vám-árunyilatkozaton kívül biztonsági és védelmi adatokat is szolgáltatnia kell.
  • Bizonyos áruk (például hulladékok, egyes veszélyes vegyi anyagok, géntechnológiával módosított szervezetek) behozatalához vagy kiviteléhez különleges engedélyre lesz szüksége.
  • A jövedéki termékek (alkohol, dohány, üzemanyag) Egyesült Királyságba való bevitele vagy onnan történő kivitele során a szokásos alakiságokon túl továbbiaknak is meg kell felelnie.
  • Főszabályként abban az uniós országban kell majd elszámolnia a héát, ahová az Egyesült Királyságból érkező árukat importálja. Ön az EU-ban mentesül a héafizetési kötelezettség alól minden, az Egyesült Királyságba exportált termék tekintetében, de be kell tartania a behozatalokra alkalmazandó egyesült királysági héaszabályokat.
  • Az Egyesült Királysággal bonyolított ügyletek esetében más héaszabályok és -eljárások lesznek alkalmazandók Önre, mint az EU-n belüli tranzakciók esetében.

Még lényegesebb változások várhatók abban az esetben, ha az átmeneti időszak végéig nem jön létre megállapodás az EU és az Egyesült Királyság között. Ebben az esetben a fent említett alakiságokon túlmenően:

  • Önnek az Egyesült Királyságból az EU-ba behozott áruk után vámot is kell majd fizetnie.
  • Bizonyos, az EU-ba az Egyesült Királyságból belépő árukra vámkontingensek vonatkozhatnak.
  • Ezenkívül tisztában kell lennie azzal, hogy ha egyesült királysági anyagot használ fel vagy valamely folyamatot ott hajt végre, az érintett áruk a meglévő uniós preferenciális rendszerek keretében többé már nem minősülnek „származónak”.
  • Minél hamarabb megkezdi a változásokra való felkészülést, annál kisebb a kockázata annak, hogy vállalkozása az átmeneti időszakot követően komoly fennakadásokkal szembesül.

Az alábbi ellenőrzőlista felsorol néhány gyakorlati lépést, amelyet a felkészülés érdekében célszerű megtennie:

BESZÉLJEN üzletfeleivel. Az átmeneti időszak lejárta az Ön ellátási láncára is hatással lehet, ezért tisztában kell lennie azzal is, hogy ez mit jelent az Ön beszállítói, közvetítői vagy fuvarozói számára.

LÉPJEN KAPCSOLATBA a helyi hatóságokkal és a tanácsadó központokkal annak érdekében, hogy részletes tájékoztatást és magyarázatokat kapjon arról, hogy miként készüljön fel az átmeneti időszak végére. Az egyes tagállamok illetékes hatóságainak elérhetőségét az alábbiakban közöljük.

LÁTOGASSON EL az Európai Bizottság weboldalára, ahol különféle területek széles skálájával foglalkozó, részletes „felkészülési közleményeket” találhat, amelyek segítséget nyújtanak a vállalkozásoknak a brexit által kiváltott hatások összességére való felkészülésben.

CSELEKEDJEN most! Ne várjon az átmeneti időszak végéig, már most gondolja át, hogy miként alkalmazkodjon az új helyzethez. A követendő folyamatok és eljárások némelyike időigényes, ezért a vállalkozását sújtó felesleges nehézségek elkerülése érdekében célszerű a lehető leghamarabb megindítani őket.

Forrás és további információ: https://ec.europa.eu/taxation_customs/uk-withdrawal-hu_en#heading_2

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.