A SAF-T (standard audit fájl) adatszolgáltatás átformálhatja a NAV ellenőrzési gyakorlatát

2019. dec. 5.

A tervek szerint elérhető lesz, hogy a SAF-T (standard audit fájl) adatszolgáltatás használatával a hatóság minden évben valamennyi adózót ellenőrizzen.

A NAV jövőbeli elképzeléseit ismertette november 29-én, Budapesten tartott adókonzultációján. A hatóság terveiben a fejlesztés és a digitalizáció adta lehetőségek kihasználása mellett továbbra is jelentős hangsúlyt kap a gazdálkodó társaságok ellenőrzése. Elsődleges cél a jogkövető magatartás elősegítése és betartatása, amelyhez jelentős támogatást ad a 2020 júliusától megvalósuló teljes körű számlaadat-szolgáltatás. Továbbra is szükségszerű a cégek véletlenszerű vizsgálata, és várhatóan nem csökken, csak célirányosabbá válik majd az adóellenőrzések száma.

Óriási változás előtt áll az adózás és a NAV, amely várhatóan szolgáltatóként is megjelenik az adózási piacon. A teljes körű számlaadat-szolgáltatás és az OECD ajánlás alapján bevezetésre kerülő SAF-T (standard audit fájl) adatszolgáltatás átformálja a NAV ellenőrzési gyakorlatát, így a tervek szerint elérhető lesz, hogy a hatóság minden évben valamennyi adózót ellenőrizzen. A könyvelés és adótanácsadás szerepe felértékelődik, viszont az elektronikus számlaadat-szolgáltatás és visszanyerés miatt az adatrögzítés és elektronikus adattárolás jelentősen egyszerűsödik. A bűnügyi szakterület kiemelt szerepet tölt be a későbbiekben is a költségvetésre specializálódott piaci szereplők gyors felderítésével és kivonásával. A NAV óriási hangsúlyt fektet a digitális fejlesztés területére is, és nemsokára akár chatbot-ok is segíthetnek adózási kérdéseinkben. Jelen cikk az eseményen elhangzottak nem teljes terjedelmű ismertetése.

Mit jelent a SAF-T (standard audit fájl)?

Az OECD ajánlása egy olyan adatszolgáltatás megvalósítása, amely az adóhatóságok számára lehetővé teszi, hogy részletesen elemezzék a gazdasági társaságok közötti ügyleteket. Lényegében ez egy olyan egységes adatszolgáltatás, amely attól függetlenül, hogy az adózó milyen számlázó programot használ, egy homogén és a NAV számára részletesen, automatizáltan elemezhető adathalmazt hoz létre nemcsak a számlaadatokról, hanem a gazdasági eseményekről is. Amennyiben ez megvalósul, számtalan új lehetőség nyílik meg az adóhatóság előtt, mint például az ellenőrzés idejének lerövidítése, az adatok ellenőr részére történő automatikus összegyűjtése és a problémák jelzése. Ezenkívül lehetősége lesz a NAV-nak mint szolgáltatónak is részt venni a piacon, és a megfelelő azonosítást követően adatot, információt szolgáltatni a vállalkozásoknak.

Régens VATapp

Forrás: Adózóna

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.