2020 legfontosabb pénzügyi, vám és jövedéki változásai

2019. nov. 28.

Mint ahogy minden évben, 2020-ban is számos változás elé nézünk mind pénzügyi, mind vám és jövedéki szakterületeken. Ezen változások közül szemezgettünk, hogy mire is készülhetnek a gazdálkodók a jövő évben.

Egyes változások már 2020 előtt is érvénybe lépnek, így például 2019. december 14-től változnak a növényegészségügyi és hatósági ellenőrzések. Itt minden az érintett árucsoporttal foglalkozó gazdálkodó a vizsgálat-köteles termékek körének nagy mértékű bővülésére számíthat, melyről még a változások érvénybe lépése előtt érdemes tájékozódni.

Fel kell készülni a dohánytermékek adójának változására is. Az említett termékek adóemelését több lépcsőben fogják végrehajtani. A jövő évben január 1-el és július 1-el is számíthatunk emelésre, de a 2021-es évet is a dohánytermékek adójának emelésével kezdjük majd.

Fontos változások következnek be 2020-tól az INCOTERMS-ben is (Nemzetközi Kereskedelmi Feltételek).   A változásokban érintettek lesznek a CIP és CIF, de a DAT és FCA paritások is.  A kapcsolódó útmutató egyszerűsítésre és bővítésre kerül.

Szintén 2020. január 1-től lehetőség nyílik a már lezárt EKAER bejelentések módosítására. Az utólagos módosítás 1 alkalommal pótlékfizetés terhe mellett tehető meg és csak bizonyos adatok válnak utólagosan módosíthatóvá.

Mindemellett már elérhető a 2020.01.01-től érvényes Kombinált Nómenklatúra kódok listája.

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.