Váltson automatikus nyomtatványkitöltésre és készítse el könnyedén belföldi áfa összesítő jelentését!

2020. aug. 13.

Július 1-jén fontos változás lépett életbe, azaz minden olyan befogadott szállítói számlát adatszolgáltatási kötelezettség terhel, amelyre a cég áfalevonási jogát gyakorolni szeretné. Az új jogszabály értelmében, áfa összeghatárra való tekintet nélkül kell adatot szolgáltatni a NAV felé az M lapon, a belföldi összesítő jelentésben. Így, már nem csak a kiállított számlák, de a cégek közötti, befogadott számlák is teljeskörűen láthatóak lesznek az adóhatóság számára.

Tehát minden bejövő, belföldi adóalany által kiállított, áthárított áfát tartalmazó számlát jelenteni szükséges, amennyiben a számlák kapcsán adólevonási jogot gyakorol az adózó. Így adatot kell szolgáltatni többek között

- az egyenes áfás számlákról összeghatártól függetlenül,

- az alanyi, tárgyi adómentes számlákról,

- és a belföldi fordított áfás számlákról is.

Fontos tudni, hogy a befogadói oldalon az új szabályok alkalmazása szempontjából nem a számla kibocsátásának időpontja mérvadó, hanem az, hogy mikor élünk a levonási jogunkkal.

A belföldi összesítő jelentésnek tartalmaznia kell:

- a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó adóalany adószámát,

- a számla sorszámát,

- a számlán feltüntetett adóalapot és áthárított áfa összegét és

- a számla teljesítési időpontját.  

 

M lap adatbejelentés manuálisan nehézkes lehet

Az M lap kitöltése rendkívül időigényes folyamat és számos nehézségbe ütközik. Egyik nehézség, hogy az összesítő jelentést (M lapot) partnerenként szükséges elkészíteni, továbbá mindegyikhez részletező lapot szükséges kapcsolni. Egy részletező M lapon maximum 36 tétel (számla) szerepelhet, ezen felül új lap nyitása szükséges. Javításkor, sor törlése vagy beékelése esetén, azaz számla törlés vagy beszúrás esetén, a hibás sorokat követő számla sorok újra rögzítése az egyetlen megoldás.

A 100 000 forintos áfa értékhatár eltörlése miatt az adatszolgáltatás és a hibás M lapok javítása rendkívül időigényes folyamat lehet, ezért érdemes automatizált megoldásokat választani a feladat elvégzéséhez.

Az M-es lapok benyújtásával kapcsolatban észlelt jellemző típushibák:

  • Az adózók a fordított adózás hatálya alá tartozó ügyletről is beadják az M-es lapot, azonban mivel itt áthárított adó nincs, nyilatkozattételi kötelezettség sem terheli őket.
  • Az adózók sok esetben a kompenzációs felárat tartalmazó felvásárlási jegyet is szerepeltetik a bevallás M-es lapján, azonban csak a számlák adattartalmáról kell nyilatkozatot tenni, a felvásárlási jegyekről nem.
  • A teljesítés időpontja helyett az adózó más dátumot (számla kelte, pénzügyi rendezés időpontja stb.) tüntet fel.
  • A számla valós sorszáma helyett egy belső sorszámot tüntet fel az adózó, vagy kézi számla esetén a betűjelet nem szerepelteti az M-es lapon.

 

A Régens VATapp ÁNYK 65M IMPORT moduljának segítségével elfelejtheti a kézi nyomtatványkitöltést, és automatikusan beküldheti a szükséges jelentéseket!

Hogyan valósul meg programunkban az adatátvitel? Miután a bejövő számlák rögzítésre kerülnek az Ön saját ERP rendszerébe, a Standard Excel előkészítése szükséges. Ezt követően a számlaadatokat tartalmazó Standard Excelt fel kell töltenie a Régens VATapp – Bejövő számlák moduljába, mely a tételekből a formai követelményeknek megfelelő import fájlokat generál. Az így létrejött import fájlok csoportos beolvasása a 65M nyomtatvány automatikus kitöltését teszi lehetővé.

Bízza szakértő megoldásunkra a nyomtatványkitöltés automatizálását!

 

 

 

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.