Fénysebességgel közelít felénk a jövő - MI, önvezető autók, robotfutárok a logisztikában

2021. aug. 26.

Az elmúlt bő egy évben a pandémiai helyzet kapcsán sok területen szükségessé vált a különböző folyamatok átgondolása, átszervezése, esetleges digitalizációja. Ebből a sorból a logisztika területe sem maradhatott ki, hisz a termékkezelés, a raktározás és a szállítás folyamataiban számos változást tapasztalhattunk. 

A digitalizáció térhódítása már tény, de a logisztikában ez egy igen összetett folyamat. A szállítmányozási adminisztrációt kezelő digitális platformok, a csomagkövető rendszerek és az egyéb egyedi megoldások mind fontos szerepet játszanak a fuvarozási szolgáltatások átalakításában. A keresleti oldalról is folyamatos a nyomás, hisz az egyre nagyobb terhet hódító e-kereskedelem gyorsabb és költséghatékonyabb szállítást követel. Elengedhetetlen az automatizálás, általa soha nem látott módon vált egyszerűvé a termékkövetés, az önálló raktározási rendszerek kialakítása vagy akár a késztermékek szállítása. A digitalizáció nagymértékben hozzájárulhat a logisztika hatékonyságának növeléséhez.

A mesterséges intelligencáról sokat olvasatunk nap mint nap, láthatjuk az alkalmazási területeit, a fejlődését, a hasznosságát. Nincs ez máshogy a logisztika, a fuvarozás területén sem.  Az MI-re alapozott különböző előrejelzési szolgáltatások támogathatják és elősegíthetik a költséghatékonyabb működési módok bevezetését. Gondoljunk csak az okos úttechnológiákra. De adminisztrációs területen is hasznos az MI, hiszen például a befolyt adatok intelligens elemzése révén optimális raktározási lehetőségek, költséghatékonyabb kapacitástervezések vagy szállítási módok választhatóak. 

 

És máris elérkeztünk az önvezető járművek témaköréhez. A fejlesztések, sőt a közúti tesztelések gőzerővel folynak a világ több országában. Előnyük kétségtelenül, hogy megállás nélkül képesek üzemelni, hatékonyabbá tehető az üzemanyagfogyasztása, csökkenthetőek a közlekedési dugók, és optimalizálhatóak az útvonalak. Az a jármű, amely képes lesz „engedelmeskedni” a jelzőlámpáknak, kapcsolatba tud lépni más járművekkel, felismeri a közlekedési szituációkat, a gyalogosokat, az képes lesz hatékonyan, gyorsan és biztonságosan a különféle áruk mozgatására is egyik helyről a másikra.

Számos sci-fi film és könyv szól olyan világról, ahol a robotok, a virtuális asszisztensek az emberi világ részei, dolgoznak, aktív munkát végeznek. Egy amerikai futárcég már évekkel ezelőtt tesztelte robotmunkatársát ügyfélszolgálati irodájában, és azóta is aktív tagja csapatának. 


Ez lesz a jövő?!  


Az üzleti világban egyre több technológia tör utat magának a digitalizáció következtében. A globális áruforgalom növekedése hatással lesz a világot átszövő logisztikai hálózatok dinamikus fejlődésére. A vevők vásárlási szokásainak változásai és az új ellátási lánc stratégiák mind-mind befolyásolják a disztribúció folyamatait és a szolgáltatók által alkalmazott megoldásokat. Az informatikai fejlesztések töretlenül folytatódnak, a felforgató innovációs technológiák elterjedése pedig hatással lesz az újabbnál újabb logisztikai megoldásokra is.

Következő blogunkban egy igazi high- tech utazásra invitálunk, bemutatjuk, hogy milyen is egy hangvezérelt raktár, hogyan működik, milyen előnyei vannak. Tarts majd velünk!
 

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.