BREXIT tapasztalatok

2021. febr. 5.

Egy hónap telt el mióta a BREXIT közel egy éves átmeneti időszak után életbe lépett, ezzel teljesen megváltoztatva az Európai Unió brit szigettel folytatott kereskedelmét. Az utolsó pillanatban az Egyesült Királyság és az Európai Unió megegyezett, így mind a két fél számára elfogadható megállapodás jött létre, azonban a megállapodás ellenére jelentős nehézségeket okozott a 2021. január 1-gyel életbe lépett helyzet.

Az elmúlt 4 hét tapasztalatai az mutatják, hogy egyik oldal sem tudott kellő mértékben és alapossággal felkészülni a várható szituációkra.

Várható volt, hogy a vámalakiságok alkalmazása jelentős többlet terhet ró a gazdálkodókra, nem is beszélve a szigetre történő belépés nehézségeiről, de ekkora mértékű növekedésre kevesen voltak felkészülve. Sajnos számos kérdés még nem tisztázott és nem került megoldásra, így a vámkezelésben is előfordulnak fennakadások például a lassú ügyintézés és a helytelenül kitöltött okmányok miatt.

Nagy hangsúly került a származás igazolására, hiszen eddig uniós státuszban voltak az Egyesült Királyságban előállított termékek, most pedig az itt gyártott termékek származását igazolni szükséges. Nagyon fontos, hogy ezt a gazdálkodók megfelelően az alakiságoknak megfelelve tegyék meg.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sajnos nagyon lassan jutnak át a kamionok a szigetre, a jelentős bürokratikus terhek mellett, így számos multinacionális vállalat fel is függesztette a kereskedelmet Nagy Britanniával és egyelőre nem tudni, hogy mikor rendeződik a helyzet és gyorsulhat fel az ügyintézés. Amellett, hogy kevesebb fuvarozó vállal fuvart, a szállítmányozás jelentősen megdrágult és az üresjáratok száma is drasztikusan megemelkedett, ami mind a megbízóknak mind a fuvarozóknak nagy gondot jelent.

A gazdálkodók türelemmel várnak, hogy miként fog változni a helyzet, gyorsul-e az ügyintézés a határokon, várható-e a bürokratikus terhek csökkenése. Az első napok okozta fennakadásokhoz képest a helyzet a hónap végére már sokat javul, azonban továbbra is több nap a sofőrök várakozási ideje a határokon, a vámkezelések ügyintézése sok esetben még mindig nagyon lassan folyik, így továbbra sem zökkenőmentes a kereskedelem az Európai Unió és az Egyesült Királyság között.

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.