4051 F42 eljárás a gyakorlatban

2019. jan. 21.

Az aktív feldolgozási eljárásból eredő feldolgozott termékek szabad forgalomba bocsátásának speciális szabályairól kiadott tájékoztatás 2018. február 1-től írja elő az UVK 85-86. cikkében foglaltak megadott szabályok szerinti alkalmazását. A megváltozott szabályok alkalmazásának gyakorlatba ültetése számos kérdést vethet fel, az árunyilatkozat adatainak helyes megadásától egészen a gyártott termék vámkezelésének lezárásáig. Az alábbiakban az alkalmazás legfontosabb szabályait és tapasztalatainkat kívánjuk egy csokorba gyűjteni.

A tájékoztatás a legfontosabb változtatásként a behozatali vám összegének kiszámítására vonatkozó elhatárolást az eljáráskód 5-7. pozíció jelenti, nem a korábbi rendelkezésekre utaló nyilatkozat (0470/4071 mellékletkódok).

  • az UVK 85. cikk alkalmazásakor, azaz amennyiben a kód nem F42, akkor a korábbiak szerint történhet a vámtartozás meghatározása, ezen szabályok szerint történhet a biztosítéknyújtáshoz végzett kalkuláció is.
  • az UVK 86. cikkének alkalmazásakor, azaz a 4051 F42 eljárás alkalmazása esetén a nyilatkozattevőnek kell kimunkálni a vám összegét tételsoronként, majd ezt az árunyilatkozat 47. rovatában kell rögzíteni az Összeg alrovatban.

Mikor kell alkalmazni az UVK 86. cikket, azaz a 4051 F42 eljáráskódot?

Az UVK 86. cikke a feldolgozott termékre vonatkozóan alkalmazandó, melybe beleértendő minden olyan eset, amikor a feldolgozási folyamat megkezdődött, vagy lezárult. Ez azt is jelenti, ha a gyártás eredménye selejt termék, annak vámkezelését is az új eljárás szerint kell kezdeményezni. 4051 F42 eljárás alkalmazandó a feldolgozott termékre vonatkozóan abban az esetben is, ha a feldolgozott termékbe épített valamely alapanyag visszaviteli határideje lejár.

Értelemszerűen változatlan a vámkezelés az alapanyagra vonatkozóan, azaz alapanyag EU-ba történő értékesítése, selejtezés és abban az esetben, ha a visszaviteli határidő lejártakor az alapanyag feldolgozása még nem kezdődött meg.

Vámfelügyelet melletti feldolgozás előzmény esetén minden esetben az UVK 85. cikket kell figyelembe venni, ahol a fentiek szerint a korábbiaknak megfelelő szabályok alkalmazandók.

Hogyan változik az árunyilatkozat kitöltése, milyen adatokat kell megadni 4051 F42 eljárás esetén?

A legfontosabb változás, hogy a 4051 F42 eljárásban meg kell adni a termékbe épült alapanyagok kimunkált vámértékét.

Az árunyilatkozaton 4051 F42 eljárásban a vámeljárás alá vont áru, azaz a termék adatait kell megadni, melyek:

  • tarifaszám
  • árumegnevezés
  • érték
  • származási országkód
  • preferencia
  • mellékletek (pl. okmányadatok, intézkedés és igazoláskódok)

Továbbra is kötelező az aktív feldolgozás előzményre hivatkozni az aktív alá vont beépülő anyagok tekintetében (XIM/XEU/0309 mellékletek).

Hogyan kell elvégezni a vámérték kimunkálását?

Az vámérték (Axx) kimunkálása a gazdálkodó feladata, melynél egyértelműen a termékbe épült alapanyagok szerint szükséges meghatározni a vámtartozást. A vámtartozás meghatározásánál az alapanyagok beérkezéskori érvényes paramétereit kell figyelembe venni, beleértve a preferenciát, áruértéket, árfolyamértéket és vámtételt.

Fontos megjegyezni, hogy míg az általános vámtétel (A00) bejelentése elektronikus úton megvalósított, az egyéb vámok esetén (A20, A30…) vámhivatali közreműködés szükséges.

 

Az aktív feldolgozáshoz rendelt nyilvántartás és az összetett folyamatok korszerű kezelése megköveteli a jogszabályokat és a gazdálkodó egyedi folyamatait rendszerben kezelő informatikai megoldás alkalmazását. A Régens CustomRs váminformatikai rendszer Aktív feldolgozás modulja az árubeérkezéstől, a termék összeállításán keresztül egészen az elszámolás automatikus generálásáig zárt rendszerben támogatja az aktív feldolgozás vámeljárások kezelését. Alkalmazásunkat úgy alakítottuk ki és kínáljuk ügyfeleink számára, hogy az adminisztratív feladatokat, illetve a manuális folyamatokat minimalizálja, és egy átlátható, könnyen riportálható adatbázis álljon rendelkezésre.

További kérdése van az eljárással kapcsolatban?

Keresse bizalommal Tiszavölgyi Henrietta szakértő tanácsadónkat a +36 1 205 3090 telefonszámon, vagy a vamhelpdesk@regens.hu email címen!

gyártás

 
 
Magyarország vezető vámszoftvere!
 
 
 

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.