Zöld logisztika – Milyen eszközök állnak rendelkezésre a logisztika számára?

2020/16/10

Egyre többször találkozhatunk a zöld logisztika kifejezéssel, de mit is jelent ez, hogyan valósulhat meg és milyen eszközök állnak rendelkezésére a mai logisztikai ellátási lánc szereplői számára? Cikksorozatunkban azokat eszközöket/ módszereket mutatjuk be, melyek a logisztika zöldebbé válását segítik elő. 

A zöld logisztika célja, hogy a környezeti terheket csökkentse, a hatékonyságot növelje, ezáltal az ágazat fenntarthatóvá váljon. Hogyan is valósulhat ez meg egyszerre? 
Vizsgáljuk meg a mai technológiai fejlődés mellett milyen lehetőségei vannak a logisztikai ellátási láncban részvevőknek, hogy fenntarthatóvá váljanak.

Cikksorozatunk első részében a már korábban is kiemelt témakánt kezelt digitalizációban rejlő lehetőségeket, fejlődési utakat ismertetjük.

Digitalizáció

Több korábbi cikkünkben is vizsgáltuk a digitalizáció fontosságát a logisztikában, hiszen olyan eszköz a vállalatok kezében, melynek segítségével egyszerűsödnek és átláthatóbbá válnak a folyamatok, ezáltal az információk transzparenssé válnak
Manapság elengedhetetlen a logisztikában is a folyamatok szoftveres támogatottsága, legyen szó a raktározásról, a fuvarok megszervezéséről vagy a számlák kiállításáról. A megfelelően megválasztott szoftvere, az üzleti intelligencia alkalmazások használata által, részletesen követhetővé, mérhetővé és tervezhetővé válnak a folyamatok. A veszteségek feltárhatók és ezáltal csökkenthetők, illetve ennek következtében a költségek pontosabban meghatározhatók és optimalizálhatók. A műveletek/folyamatok digitalizálásával jelentősen redukálható az állásidő, a felesleges utak kiküszöbölhetők, az erőforrások tervezhetőbbé válnak, így rugalmasabb és pontosabb kiszolgálást tesz lehetővé. 
A modern digitalizált raktárak már elektronikus utasításokat adnak, az azonosítás RF eszközzel, a kiszolgálás robotokkal történik, a bejárási utak és a folyamatok optimalizáltak, és lehetőség szerint minden információ digitálisan áll rendelkezésre. Az eddig papír alapú okmányokat akár a szállítólevelet, akár a számlaokmányt egyre inkább felváltják ezek elektronikus változatai. Összességében elmondható, hogy a jövő a digitalizációban rejlik és lassan elkopnak a napi használatból a papír alapú dokumentumok, utasítások.

Ma már általános elvárás a valós idejű árukövetés, ami minden szállításban érintett szereplő részére elérhető, sőt akár az árukísérő dokumentumok is elektronikusan rögzíthetők/követhetők, így egy megfelelően kiválasztott WMS rendszer és ehhez kapcsolódó portál/webes árukövető nagyban elősegítheti az ügymenet felgyorsulását, az információ áramlását. Az egyes folyamatok monitorozásával, akár pillanatokon belüli beavatkozást, az érintett személyek közötti folyamatos és azonnali információcserét tesznek lehetővé, így az ellátási lánc egyes lépései rugalmasan tervezhetők/változtathatók.

De nézzünk a fentiekre néhány példát a gyakorlatban is!

•    Néhány kattintással “másodpercre” pontosan megmondható (akár a múltban is), hogy mekkora raktárkészlet van (volt) egy adott sarzsú, lejáratú, nyelvcímkéjű termékből és pontosan hol.
•    Hasonlóan a fuvarnál is, már azonnal lekérdezhető a kamion pontos pozíciója, becsült érkezési ideje, rakományának pontos állapota, raktérének hőmérséklete és páratartalma, vezetéssel kapcsolatos információi (sebesség, megállások). Ezen felül folyamatos útvonaloptimalizálás lehetséges a forgalom függvényében.
•    Percre pontosan tervezhetővé és elszámolhatóvá válnak a raktári és nem raktári műveletek, mivel minden egyes mozgás, művelet, folyamat naplózva van, ezáltal mérhetővé válnak. Ennek köszönhetően meghatározható pl. a humán és gépi erőforrás szükséglet, illetve az egyes folyamatok időszükséglete.

Ezen megoldásokat tovább gondolva már számtalan eszköz van a gazdálkodók kezében, hogy a logisztikai folyamataikat optimalizálják. A jövőbe és most már a jelen technológiái közül egyre elterjedtebb a mesterséges intelligencia alkalmazása is és a robotizált folyamatautomatizálás

Fontos, hogy a digitalizációra mindenki egy eszközként tekintsen és megtalálja, hogy saját lehetőségeihez mérten mely területeken tud fejlődni. Érdemes átgondolni és meghatározni egy célt, egy fejlődési ívet, hogy mit is szeretnénk elérni és lépésenként haladni a cél megvalósítása érdekében. Sokszor nem célra vezető, ha „egyszerre akarunk mindent”, javasolt lépésenként átalakítani a meglévő folyamatokat. Ma már az Ipar 4.0 keretében számos pályázat áll rendelkezésre a gazdálkodók számára, melyek a vállalatok digitalizációját segítik elő és megteremtik a lehetőséget, hogy a megfelelő informatikai infrastruktúra és szoftverek is rendelkezésre álljanak. Sok cég kínál olyan szolgáltatást, mely objektívan felméri és meghatározza azokat a folyamatokat, melyeket átalakítva egyszerűsíthetőek, pontosíthatóak és a digitalizálást követően pedig mérhetővé válnak. Így tehát a lehetőségek adottak, az eszközök rendelkezésre állnak, hogy a logisztika digitalizációja ne a jövő, hanem a jelen legyen.

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését látogasson el tematikus honlapunkra, ahol többet megtudhat a Régens üzleti és logisztikai megoldásairól.
 

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.