Gyakori hibák az áfabevallásban

2019/07/05

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tapasztalatai szerint gyakori, hogy az adózók az áfabevallás M lapjain nem megfelelő teljesítési időpontot tüntetnek fel. A helytelen teljesítési időpont a NAV kockázatelemzésében anomáliaként jelentkezik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tapasztalatai szerint gyakori, hogy az adózók az áfabevallás M lapjain nem megfelelő teljesítési időpontot tüntetnek fel. Azaz az áfabevallásba nem a gazdasági esemény tényleges, a befogadott számlán szereplő teljesítés időpontját, hanem nem valós időpontot tüntetnek fel. A helytelen dátum általában egy későbbi bevallási időszakhoz köthető, amikor az áfát levonják.

A helytelen teljesítési időpont a NAV kockázatelemzésében anomáliaként jelentkezik. Ezért fontos, hogy az áfaösszesítő jelentést a gazdálkodók pontosan töltsék ki, hogy a hiba miatt az ügyletek résztvevőit a NAV ne keresse meg feleslegesen.

Az alkalmazandó szabály:
Az áfabevallás M lapjain, a belföldi áfaösszesítő jelentésben termék beszerzése, szolgáltatás igénybevétele esetén az adóalanyoknak minden bevallási időszakban szerepeltetniük kell azon ügylet teljesítését vagy az előleg megfizetését tanúsító számlák jogszabályban (Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. számú melléklete) meghatározott adattartalmát, amelyek alapján adólevonási jogot gyakorolnak, és amelyekben az áthárított adó összege a 100 ezer forintot eléri vagy meghaladja. Ennek keretében nyilatkozniuk kell – egyebek mellett – a számlában feltüntetett teljesítési időpontról, illetve előleg esetén a fizetendő adó megállapításának számlában feltüntetett napjáról, ennek hiányában a számla kibocsátásának keltéről. Ha az ügylet teljesítési időpontja, avagy előleg fizetése esetén a fizetendő adó megállapításának időpontja megegyezik a számla kibocsátásának keltével, az áfatörvény 169. § g) pontja alapján a számlán kizárólag a számla kibocsátásának keltét kell feltüntetni.

Forrás: Adózóna

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.