Eltörlik a vámokat az EU és Vietnam között

2019/26/06

Az Európai Unió vasárnap kereskedelmi megállapodást és beruházási megállapodást ír alá Vietnammal, miután a Miniszterek Tanácsa jóváhagyta az EU–Vietnam kereskedelmi megállapodást, valamint az EU–Vietnam beruházási megállapodást.

A megállapodásokat az EU nevében Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos és Ștefan-Radu Oprea, Románia kereskedelmi minisztere június 30-án írja alá Hanoiban. A megállapodások a várakozások szerint páratlan előnyöket biztosítanak majd mind az európai, mind a vietnami vállalatok, fogyasztók és munkavállalók számára, egyúttal pedig előmozdítják

  • a munkavállalói jogok érvényre juttatását,
  • a környezet védelmét,
  • az éghajlatváltozás ellen a Párizsi Megállapodásban foglaltak szerinti fellépést.

A kereskedelmi megállapodás fokozatosan a két fél közötti kereskedelem tárgyát képező árukra kivetett vámok szinte mindegyikét el fogja törölni. 

Ahhoz, hogy a Tanács hivatalosan megkösse a kereskedelmi megállapodást és az hatályba lépjen, a dokumentum vasárnapi aláírását követően már csak az Európai Parlament jóváhagyására van szükség, a beruházásvédelmi megállapodást viszont először még meg kell erősíteniük a tagállamoknak.

Forrás: HVG

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.