Nagy-Britannia bevezette az elektronikus fuvarlevelet

2020/15/01

Tavaly év végén Nagy-Britannia ratifikálta az e-CMR jegyzőkönyvet. Az elektronikus fuvardokumentumok enyhíthetik a Brexit negatív hatását a közúti szállítmányozásra.

2019 december 20-án Nagy-Britannia ratifikálta az e-CMR jegyzőkönyvet, amely lehetővé teszi a belföldi és nemzetközi szállítmányozást Nagy-Britanniából és Nagy-Britanniába digitális fuvarlevelekkel. Ugyanezzel a Szigetek csatlakoztak annak a 23 országnak a köréhez, amelyek elfogadják a CMR elektronikus változatát.

A kiegészítő jegyzőkönyv aláírásáról szóló döntés a sikeres nemzetközi pilot projekt után született, amely a west yorskshirebeli Brian Yeardley Continental egy szállítmányozójának részvételével, a TransFollow használata mellett a brit Közlekedési Minisztérium és más ágazati egyesületek felügyeletével zajlott.

Szállítmányozás e-CMR-rel a britek részvételével

Tavaly tavasszal indult a francia-holland-brit projekt is, amelynek keretében a történelem első fuvarját bonyolították le e-CMR használatával, amely több határt is átlépett. Az IRU (Nemzetközi Szállítmányozási Unió) információja szerint a fuvart a francia Transports FIOLET cég bonyolította. Az útvonal Franciaországban kezdődött, Hollandián át haladt, ahonnan a teherautó komppal jutott el Nagy-Britanniába. A tesztek során a TransFollow platformot is használták.

Az e-CMR előnyei

Az E-CMR-nek kétségkívül sok előnye van, mind a szállítmányozók szempontjából, mind a megbízókéból. A digitális elektronikus levél lehetővé teszi a logisztikai információ kényelmes archiválását. Ezen felül a megbízó és a szállítmányozó cég ennek köszönhetően az egész folyamat lezajlásával kapcsolatban rendelkezik információval, mint például a felrakodás helye és ideje, valamint, hogy hol található a rakomány, és milyen teherautóval szállítják.

A további tevékenységek, mint a számlázás, a szállítmány visszaigazolása vagy a reklamációs folyamat elindítása is gördülékenyebben és alacsonyabb költségek mellett történik.

Ami különösen fontos, hogy az e-CMR-nek köszönhetően le lehet rövidíteni a várakozás idejét a szállítmányozási szolgáltatás kifizetésére. A szállítmányozó ugyanis a digitális fuvarlevélnek köszönhetően azonnal kiállíthatja a számlát a teljesített szállítmány után.

Forrás: trans.info

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.