Brexit: újabb sikertelen tárgyalási kör

2020/06/11

Alig két hónap van a Bexitet követő átmeneti időszak végéig, de a megállapodáshoz még komoly ellentét van a két fél között. A két és fél hetes tárgyalási kör nem hozott eredményt, továbbra is a halászat, a cégek elbírásáa a partnerpiacán, illetve a vitás ügyek rendezésének fóruma a vitatott témakörök.

"Nagyon komoly ellentétek vannak még” – írta ki Twitterre Michel Barnier Brexit-ügyi uniós főtárgyaló. A bejegyzés szerint leginkább arról folyik a vita, hogy kiket milyen halászati jogok illessenek, hogy a cégek milyen elbánásban részesüljenek a másik piacain, illetve hogy a vitákat milyen fórumokon rendezzék.

Mindezzel Barnier brit kollégája, David Frost is egyetértett. „Még komoly nézetkülönbségek vannak fontos témákban” – írta ugyancsak a Twitterre, hozzátéve persze, hogy "olyan megoldásokat akarunk találni, melyek teljes mértékben tiszteletben tartják Nagy-Britannia szuverenitását".

A két fél a kéthetes tárgyalási sorozat után nyilatkozott, és a Reuters szerint Michel Barnier szerdán arról tájékoztatta az Európai Unió tagállamainak brüsszeli nagyköveteit, hogy egyáltalán nem optimista a tárgyalások jelenlegi állását figyelembe véve. A hírügynökség tudósítójának egy nagykövet elmondta, hogy Barnier kifejtette, egyáltalán nem biztos abban, hogy lesz Brexit-megállapodás a korábban határidőnek kitűzött november közepéig.

Forrás: https://hvg.hu/gazdasag/20201105_Brexit_ujabb_sikertelen_targyalasi_koron_vagyunk_tul

Értesüljön elsőként a vámszakmai hírekről és újdonságainkról!

Az adatkezelési tájékoztatót és a használati feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.